Om Naturfotograf Jan Henriksson

Jan föddes i Växjö 1969 och han har nu återvänt till Småland för Västervik. Redan som sjuåring fick han sin första kamera. Mellan 1989 och 2005 bodde han i Luleå. Jan bildade företaget Amalina Natur och Miljökonsult 1999.

Jan har huvudsakligen fotograferat i Norrbotten och Lappland men naturligtvis även i övriga Sverige såväl som utomlands. Under senare år har han genomfört fotoexpeditioner till Kanada, Indien, Egypten, Spanien och Kanarieöarna samt besökt Finland, Island och Norge.

Inspirationskällor
Jan anser att naturen i sig själv är den stora inspirationskällan till sitt fotograferande men erkänner att det finns bilder av flera kända naturfotografers som inspirerat under åren. I början av 90-talet var det t ex Hannu Hautalas fågelbilder som gjorde ett stort intryck. Till fotografer Jan idag gärna ger positiva omdömen om hör Tore Hagman, Jan Töve, och Anders Geidemark.

Utrustning
Mellanformat
Jan fotograferar bl a med en mellanformatsutrustning från Pentax. Han har en Pentax 645n med objektiv i brännvidderna 45 till 600 mm.

Småbild
Huvuddelen av sin bilder tar Jan med sina småbildskameror. Valet har fallit på Canons EOS system där han har tre kamerahus, två Canon EOS 3 och en Canon EOS 30. Till dessa har han ett flertal objektiv i brännvidderna 20 till 500 mm. Utöver detta finns naturligtvis telekonvertar och stativ i utrustningen.

Digitalt
För en del typer av bilder fotograferar Jan med digitalkameror. Han har en Canon EOS 20D liksom en Nikon Coolpix 4500. För scanning av diabilder använder han en Nikon Coolscan V ED.

Bildvisningar
Vid sina bildvisningar nyttjar Jan en eller flera diabildprojektorer av typen Kodak Carousel S-AV 2050 med zoomobjektiv.


Exempel på Jans bilder

Vattenblad
Isbjörnsunge - Kanada


kohäger
Ko och kohäger - Indien


Sandstrand
Sandstrand - Luleå