Naturfotograf Jan Henriksson   

Välkommen till naturfotograf Jan Henriksson

Jan Henriksson har en bred erfarenhet som naturfotograf. Han har dokumenterat naturen i Sverige och utomlands under mer än 15 års tid.
Aktuella projekt

Nationalparker
Jan har under åren besökt många nationalparker både i Sverige och utomlands. Under 2006 kommer dokumentationen av dessa att fortsätta. Under vårvintern blir det en expedition till Doñana National Park i Andalusien (Spanien). Under våren planeras turer till de båda skånska nationalparkerna Stenshuvud och Söderåsen.

Östra Smålands kulturlandskap
I Östra Småland finns på flera platser ett mycket vackert odlingslandskap kvar. Bråbygden är välkännt och utanför Målilla finns t ex Emådalens naturskyddsförenings fastighet Stubbhult. Under 2006 kommer Jan utforska detta fantastiska landskap med sina kameror.

Två blivande naturreservat i Kronoberg
Under sommaren 2006 kommer Jan att arbeta med två blivande naturreservat, Helgö strax norr om Växjö och Luberydsmossen väster om Ljungby. I uppdrag från Länsstyrelsen i Kronobergs län ingår bl a att fotodokumentera de planerade skötselområdena.

Nya naturreservat i Västernorrland
Under hösten 2005 har Jan på uppdrag av Länsstyrelsen i Västernorrlands län dokumenterat 11 stycken blivande naturreservat.

Laponia - Lapplands världsarv
Under året planerar Jan nya fotoexpeditioner till världsarvet Laponia. Detta för att få ett än bredare bildmaterial från olika årstider.


 

Nyheter

2006-05-27
Orkidéer på Öland
Kristihimmelsfärdshelgen genomförde Jan en cykeltur på mellersta Öland. Kring de båda fornborgarna Bråborg och Ismantorps borg letade Jan motiv bland vårens orkidéer som krutbrännare och Johannesnycklar.

2006-05-02
Stenshuvud och Österlen
Jans fotodokumentation av den svenska naturen och nationalparker har denna helg fortsatt på Österlen. Trots dåligt väder blev det en del riktigt lyckade bilder i Stenshuvuds nationalpark. Dessutom besöktes Tosteberga ängar och Haväng.

2006-04-19
Fotoexpedition till Söderåsen
Påskhelgen ägnades åt en fotoexpedition till Söderåsens nationalpark i Skåne. Vårens sena ankomst innebar att det fortfarande fanns lite snö kvar nere i Skäråns dalgång. I bagaget hem fanns många fina bilder från ädellövskog och Skäråns bäckmiljöer.

2006-03-10
Uppskattad bildvisning
Jan hade idag en uppskattad bildvisning på Naturskyddsföreningen i Linköpings årsmöte. Linköpingsborna fick se bilder från fyra nationalparker i Norrbotten.

2006-02-10
Mot våren i Andalusien och Do
ñana
I morgon flyger Jan till Andalusien inför en vecka lång fotoexpedition där nationalparken Coto Doñana är målet. Här övervintrar varje år tiotusentals våtmarksfåglar.

2006-01-02
Midvinter i Stensjö by
En gnistrande vacker midvinterdag tillbringades i Stensjö by utanför Oskarshamn. Solen sken från en klarblå himmel och i trädens grenar fanns fullt med rimfrost och nyfallen snö. En vackrare vinterdag får man leta efter!

2005-08-25
Dokumentation av 11 naturreservat
Jan har nu inlett ett större fotoprojekt som kommer fortgå under en stor del av hösten 2005. Det går i korthet ut på att fotodokumentera 11 stycken planerade naturreservat i Västernorrland.

2005-07-29
Fototur till Norra Kvill
Under en dag besökte Jan Norra Kvills Nationalpark utanför Vimmerby. Ett flertal bilder av den urskogsartade skogen fanns med i bagaget hem.

2005-06-02/06
Fototur till Muddus
Under en par dagar genomförde Jan en fotoexpedition till Muddus Nationalpark utanför Jokkmokk.

2005-03-04
Lyckad bildvisningsturné
Under slutet av februari och början av mars har Jan Henriksson varit på en bildvisnings-turné i Östergötland. Laponia - Lapplands världsarv visades i Horn och Fornåsa, Varanger visades i Åtvidaberg och Fyra nationalparker i Norrbotten presenterades i Gryt. Sammanlagt besöktes de fyra bildvisningarna av cirka 250 personer.

2005-02-26
Projekt tiger i Indien en succé
En dröm gick i uppfyllelse vid Jans fotoexpedition till Indien under februari månad. Han kunde nämligen fotografera flera tigrar i Bandhavgarh nationalpark. I bagaget från Indien fanns även många andra djur dokumenterade på hans foton. Några av dessa kommer snart läggas ut på hemsidan och bildvisningen Tre indiska nationalparker kommer uppdateras.